Predavanje o energetski izkaznici

Društvo ODGOVOR je v sredo, 28. 5. 2014 od 17.00 do 18.45 v prostorih Mestne knjižnice Kranj organiziralo brezplačno predavanje o energetski izkaznici. Vodil ga je izkušeni energetski svetovalec g. Simon Brlek.

Predavanje

V zadnjem času je veliko nasprotujočih si informacij o energetskih izkaznicah. Zapleta se že pri poimenovanju, saj bi ji verjetno morali reči energijska in ne energetska. Bolj kot to, da gre za javno listino s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in priporočili za izboljšanje slabe učinkovitosti (v večini primerov), je v ospredju njena cena in dvom o potrebnosti tega dokumenta. A tu nas Evropska Unija ne bo tolerirala, saj lovimo zadnji vlak za uvedbo energetske izkaznice in tako prenesemo zahteve iz evropske direktive tudi v slovensko prakso. Po drugi strani pa je zaradi visokih cen energentov tudi naš interes vedeti, kateri so ustrezni koraki pri energetski sanaciji objekta. Toliko bolj pa mora to zanimati kupca ali najemnika nepremičnine, ki jim je energetska izkaznica tudi prvenstveno namenjena.

Predavanje

Predavanja se je udeležilo okrog 20 poslušalcev. O vpeljavi energetskih izkaznic se je zvrstilo veliko vprašanj udeležencev, ki so se navezovali predvsem na ceno izdaje izkaznic in kateri objekti jo zakonsko potrebujejo. Poslušalci pa so imeli tudi veliko vprašanj o energetski obnovi stavb oziroma o tem kakšna obnova je ekonomsko najbolj upravičena. G. Brlek močno izpostavljal tudi vgradnjo prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote, saj se ob energetski sanaciji objektov na ta izjemno pomemben dejavnik bivanjske kvalitete velikokrat pozablja, posledica pa je pojav plesni v stanovanjih, slabša kvaliteta zraka in prevelika izguba toplote zaradi klasičnega prezračevanja (z odpiranjem oken).

Zaradi velikega interesa poslušalcev bo Društvo ODGOVOR v bodoče organiziralo še kako predavanje na temo energetske sanacije objektov (predvidoma septembra 2014).

Predavanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


− dva = 6

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>