Cene zdravil pri nas tudi petkrat višje

Ob dolgoletnem zadrževanju po različnih državah Zahodnega Balkana in srečevanju s tamkajšnjimi lekarniškimi storitvami, sem ugotovil, da je cena zdravil brez recepta tam daleč cenejša kot pri nas. Na Hrvaškem so cene v povprečju nižje okrog 25 odstotkov, bolj južno pa tudi za več kot 70 odstotkov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ob nedavnem nakupu zdravil v Makedoniji, sem cene nekaterih najbolj prodajanih zdravil v Sloveniji primerjal s cenami v bližnji lekarni. Podatke sem uredil v tabelo (spodaj), iz katere je razvidno, da so nekatera najbolj prodajana zdravila na slovenskem trgu – pretežno slovenskega proizvajalca, v Sloveniji tudi do petkrat dražja (v vseh primerih je šlo za redne cene, ne za akcije oziroma odprodajo zalog).

TABELA: PRIMERJAVA CEN NEKATERIH ZDRAVIL BREZ RECEPTA V SLOVENIJI IN MAKEDONIJI

IME PRODUKTA               

PROIZVAJALEC

KOLIČINA

CENA V SLOVENIJI

(Gorenjske lekarne)

CENA V MAKEDONIJI

LINEX FORTE

LEK

14 kapsul

13,15 EUR

4 EUR (245 DEN)

ASPIRIN PLUS C

BAYER

10 kosov

6,42 EUR

3 EUR (185  DEN)

LEKADOL PLUS C

LEK

10 kosov

6,48 EUR

3,23 EUR (199 DEN)

ASPIRIN (500mg)

BAYER

20 kosov

5,06 EUR

1 EUR (60 DEN)

Ob pogledu na tabelo se zastavi logično vprašanje, kako to, da imamo v naši državi lahko tako visoke cene zdravil? Je že res, da je kupna moč prebivalstva v Sloveniji skoraj trikrat večja kot v Makedoniji (povprečna neto plača v Sloveniji je okrog 1.000 EUR, v Makedoniji pa 350 EUR), pa vendar so proizvodni stroški zdravil enaki. Poleg tega pa so nekatera zdravila proizvedena v Sloveniji (Lek), zato bi moralo biti takšno zdravilo v državi porekla cenejše, saj odpadejo logistični in ostali režijski stroški. Tudi argument, s katerimi so mi postregli v domači lekarni, da je pakiranje zdravil za majhen slovenski trg predrago, ne vzdrži resne presoje, saj je npr. Lekadol Plus C pakiran v slovensko embalažo, ki jo krasi nalepka v makedonskem jeziku. Poleg tega pa imata tako slovenski kot tudi makedonski trg enako število duš (okrog 2 milijona), s pomembno razliko v prid izrazito večje kupne moči v Sloveniji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdravorazumska logika o vzrokih tako dragih zdravil v Sloveniji se še bolj zaplete, ko se primerja cene zdravil brez recepta drugje po Evropi. Kot primer je smiselno vzeti ceno enega najbolj poznanih zdravil – škatlico Aspirina (500mg). V Nemčiji je cena 20 kosov omenjenega zdravila okrog 3 EUR, v Avstriji in Italiji 3,5 EUR na Češkem in Hrvaškem pa 2,5 EUR.

Pri nas naj bi se v skladu z zakonodajo cena zdravil brez recepta oblikovala prosto na trgu. Kar glede na verjetno najvišje cene v Evropi seveda ne drži, nadzorne institucije države (npr. Ministrstvo za zdravje, Javna agencija RS za varstvo konkurence, itd.) pa že desetletja ne reagirajo. Povsem očitno je, da gre za kartelne dogovore farmacevtskih lobijev o vzdrževanju visokih cen, pri čemer profitirajo tako proizvajalci, veletrgovci kot tudi končni prodajalci (lekarne). Porabniki zdravil pa to še naprej tiho prenašamo…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


šest + = 15

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>