Kaj bo obrodilo sedenje in komu mar parkiranje

Brati si želim – ni problem, v kranjsko knjižnico odhitim… Ko bi temu res bilo tako. Nova kranjska knjižnica nam odpira vrata že vse od preteklega decembra. Res je! Vsaj na papirju. Po mestnih vogalih se govori, da je Kranj v neposredni bližini prelepega Jelena nadaljeval z izjemno arhitekturo. Pogled na Globus tako prebivalcem kot obiskovalcem dobesedno jemlje sapo. Človek poleg takih zgradb in rovov pod mestnim jedrom dobi občutek, da je gorenjska prestolnica center ozemlja, ki je v vojnih razmerah, ne pa v obdobju (zapoznelega) razvoja.

Vojne razmere so nedvomno nastale že dolgo tega med MOK in IC domom, ki je investitor in prodajalec Globusa, v katerem bo nekoč (upam) tudi knjižnica. Ob temeljitem pregledu gradiva se človeku lahko utrne zgolj ena misel – projekt ni realiziran, podanih ni nikakršnih tožb kogar koli proti komur koli, Kranj pa ostaja brez knjižnice – očitno vsi vpleteni niso postorili vsega, kar bi morali na osnovi pravnih podlag.

Priče smo še eni zgodbi, kjer ne bo nihče odgovarjal za (ne)storeno – vse stvari se bodo rešile za mizo, vse v dobrobit Kranja. Mestni svet ni v funkciji, da bi sodil, kdo je kriv. Naša država pozna vzvode, ki ugotavljajo dejansko stanje in kjer »Resnica vedno zmaga«. Zanimivo, da si vpleteni ne želijo, da bi Resnica zmagala, saj obe strani vneto prepričujeta, da bi na sodišču dobili tožbo, nobena pa se tega ne poslužuje. Zanima me, kaj je bolj svetega od Resnice same? Verjetno bo ostalo očem skrito in navadnim smrtnikom zamolčano.

V senci mogočnega Globusa so parkirišča v modri coni, kjer ob opravljanju raznih obveznosti parkiramo svoje jeklene konjičke. Na zadnji seji Sveta MOK se je obravnavalo gradivo, na podlagi katerega bi med drugim povišali tudi cene parkiranja. Gradivo je bilo obravnavano že drugič in kljub temu, da se je v prvi obravnavi Uprava MOK obvezala, da bo do druge obravnave pripravila primerjavo cen parkiranja z drugimi mestnimi občinami in da ga bo vključila v gradivo za sejo Sveta MOK. Pričakovano se to ni zgodilo – vzrok pa je verjetno v preobremenjenih službah MOK, ki si v roku enega meseca in pol niso morale vzeti dve uri časa, da bi po sorodnih lokalnih skupnostih preverile, kakšne so cene parkiranja. Morda pa je razlog v tem, da je Kranj preprosto predrag – npr. v Ljubljani plačamo za vsako minuto parkiranja 1 cent (torej ena ura 60 centov), medtem ko je Uprava MOK predlagala za Kranj naslednjo ceno – 1 ura 1 evro – s tem bi bilo vse skupaj poenostavljeno, dejansko pa bi v času recesije še dodatno tepla po žepih male uporabnike, saj bi v tem primeru šlo za 22% podražitev. Lahko samo ugibamo, koliko uporabnikov bi se še dodatno posluževalo parkiranja po robnikih pločnikov, ki je pogojno zastonj.

Na rob pločnika bi se lahko usedli vsi, ki imajo opravka s knjižnico, in tam premlevali, kdaj in kako bomo dobili knjižnico in koliko nas bo dodatno stala. V kolikor bo sedenja veliko, obstaja nevarnost nastanka velikih riti…