DeSUS: od zmage do poraza

V koalicijskem četverčku je z vidika kadrovske zastopanosti največji poraženec Stranka upokojencev Slovenije (DeSUS). Stranka si je z dolgotrajnimi pogajanji izborila manj kot Liberalna demokratska stranka (LDS), ki je dobila skoraj pol manj glasov na septembrskih volitvah. V pogajalskem procesu se je razgalila organiziranost in delovanje upokojenske stranke, saj večkrat ni bilo jasno, kdo jo vodi.

Kar se je v oktobru in začetku novembra dogajalo na slovenskem političnem prizorišču je mejilo na norost. Pogajalske pozicije DeSUS, ki je po odličnem razultatu na volitvah, za katerega je »kriv« predvsem Erjavec, so po tednu dni koalicijskega kadrovskega pogajanja z največjo stranko Socialnih demokratov (SD) popolnoma razpadle. Temu so botrovala banalna in nelogična notranja razhajanja v DeSUS-u med poslansko skupino in predsednikom Erjavcem.

Erjavec je sprva trmasto vztrajal pri nadaljevanju ministrovanja na Ministrstvu za obrambo, vendar tega Pahor ni sprejel, predvsem zaradi afere Patria in politične teže, ki mu jo je vodenje državotvornega resorja ustvarjalo. Erjavec je zato v sredini oktobra prekinil pogajanja za vstop v koalicijo.

Zgodba se zelo bizarno nadaljuje. Kot popoln pogajalski analfabet je namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Rezman, ki sicer ni član stranke, v imenu poslanske skupine zatrjeval, da poslanci DeSUS vseeno nameravajo podpreti Pahorja. Nekaj dni kasneje pa je poslanska skupina pozabila na izhodišča glavnega odbora DeSUS, da jim pripada državotvorno ministrstvo in ministrstvo več kot najmanjši koalicijski stranki (LDS). V izjavah so poslanci zatrjevali, da bi bili zadovoljni že z dvema ministrstvoma, za katera so se dogovarjali mimo Erjavca.

Bodoči mandatar je DeSUS vendarle ponudil tri ministrstva, vendar ne državotvornega: (1.) za delo, družino in socialne zadeve, (2.) za okolje in prostor in za (3.) lokalno samoupravo. Ostale stranke četverčka so se ministrstva za delo otepale, saj bo v domnevno prihajajoči recesiji zelo nehvaležno. Zato je nerazumljivo, da so poslanci DeSUS ta resor »vsiljevali« svojemu predsedniku, še bolj nerazumljivo pa je, da so to počeli javno in brez usklajevanja z njim. Zaradi prihajajoče recesije, je razumljivo, da bo na koncu za ministra za delo imenovan nič hudega sluteči strokovnjak. Čudno pa je, da je bil ta strokovnjak pred volitvami predstavljen v ekipi ministrov SD. Zunanjim opazovalcem se zato upravičeno zastavlja vprašanje, ali so poslanci DeSUS res pripadni upokojenski stranki ali pa morda kakšni drugi.

Pogajalski izplen DeSUS je, da bo v vladi sedel en član njihove stranke, kljub več kot sedmimi odstotki glasov na volitvah. To bo ponovno Karl Erjavec, ki bo minister za okolje in prostor. Še vedno aktualni obrambni minister se je pred dnevi javno vprašal, »kaj imata Janša in Pahor skupnega«? »Erjavca«, je novinarjem odgovoril Karl. Karl ostaja, vendar pri Janši je vodil državotvorno ministrstvo, njegova stranka pa je na prejšnjih volitvah dobila le pet odstotkov!